Iron Plus - żelazo z witaminą C
Żelazo to niezbędny dla organizmu składnik mineralny. W naszym ciele występuje on głównie w krwinkach czerwonych –erytrocytach. Znaczne ilości żelaza znajdują się też w mięśniach, śledzionie, wątrobie oraz w szpiku.
Niedobór żelaza w organizmie powoduje : -upośledzone działanie systemu immunologicznego,
-zmęczenie, senność
-bóle głowy,
-problemy z koncentracją,
-mdłości,
-wypadanie włosów, blada cerą,
-anemię
Na niedobór żelaza szczególnie narażone są kobiet i sportowcy. Niestety bardzo często obniżony poziom żelaza stwierdza się dopiero gdy dojdzie już do anemii. Przyczyną może być nieodpowiedni styl odżywiania , nieracjonalne odchudzanie się lub u kobiet, zbyt duża utrata krwi podczas miesiączki.
Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, która opowiada za dostarczenie tlenu do każdej żywej komórki ciała. Gdy zabraknie żelaza i hemoglobiny tlen nie dotrze do mózgu, serca, wątroby i mięśni w odpowiednich ilościach, a jak wiemy, bez tlenu nie ma życia.
Produkty z żelazem
Naturalnym źródłem żelaza jest mięso zwierzęce, szczególnie wątroba oraz mięso wołowe. Bogatym źródłem żelaza są: szpinak, fasola, sałata. Jednak przyswajalność tego pierwiastka z produktów roślinnych jest raczej niska, gdyż sięga 6-10%. Dodatkowo zażywanie niektórych leków, picie kawy, mocnej herbaty blokują wchłanianie żelaza z pożywienia, dlatego warto systematycznie zażywać suplementy zawierające żelazo np. Full Spectrum, Super mega 50, Menopausal, Power Mins, multiwitaminy do grupy krwi.
Jedna tabletka Iron Plus dostarcza tyle żelaza, co 110 g wątroby wołowej lub 1 kg chudej piersi z kurczaka!
Jednak, gdy wartość hemoglobiny niebezpiecznie spada, albo stwierdzono już anemię, należy przyjmować żelazo w większych dawkach. Doskonałym produktem zawierającym wysokiej jakości, dobrze przyswajalne żelazo jest Iron Plus firmy Calivita ®. Żelazo w Iron Plus jest w postaci chelatowej, dzięki czemu jego przyswajalność, wchłanianie jest parokrotnie wyższe, niż przy zażywaniu innych preparatów zawierających żelazo.
Zawarta w preparacie Iron Plus witamina C i bioflawonoidy zwiększają wchłanianie żelaza.
Przy przyjmowaniu preparatu Iron Plus (żelazo w postaci fumaranu, witamina C i bioflawonoidy) nie występują problemy typu: zaparcia, czernienie zębów itp.
Skład: 100 tabletek
1 tabletka zawiera
Żelazo.......................................14mg
Witamina C..............................30mg
Bioflawonoidy z cytrusów .......10mg
DAWKOWANIE: 1 tabletka dziennie po posiłku lub według zaleceń lekarza.
Składniki:
stabilizator: celuloza mikrokrystaliczna, fumaran żelaza (II), witamina C, kompleks bioflawonoidów z owoców cytrusowych, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, substancja przeciwzbryląjąca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych (stearynian magnezu).
Wytworzono w zakładzie przetwarzającym jaja, ryby, skorupiaki, mleko, orzeszki ziemne, orzechy, soję, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, zboża zawierające gluten, łubin, mięczaki, seler, gorczycę - istnieje możliwa obecność tych składników w produkcie.
Uwagi!
W przypadku stosowania preparatu witaminowo-mineralnego, przyjmowanie dodatkowych ilości żelaza jest zalecane tylko w stanach niedoboru tego pierwiastka. Wapń, fosforany, duże ilości błonnika, mocna herbata i kawa mogą utrudniać wchłanianie żelaza. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu.Nie używaj produktu, jeśli brakuje zewnętrznej folii zabezpieczającej lub jest ona uszkodzona.
Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na składniki preparatu. Produkt nie powinien być stosowany przez osoby z hemochromatozą.
Ostrzeżenie: Osoby ze skłonnościami do uczuleń, przyjmujące preparaty lecznicze, mające problemy zdrowotne, kobiety w ciąży i karmiące piersią przed zastosowaniem preparatów zawierających żelazo powinny skonsultować się z lekarzem.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać zamknięty, w suchym i chłodnym miejscu. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Producent: CaliVita® International, Berlin, Connecticut 06037, USA.
Importer: CaliProducts Kft., Aranykéz u 6.VI. 58, 1052 Budapeszt, Węgry.
Dystrybutor: POLFIT Sp. z o.o, ul. Warszawska 547, 05-083 Wojcieszyn.
Oczy zwierciadłem duszy i… Twojego stanu zdrowia!
Czy wiesz, że niedobór żelaza w organizmie można często wywnioskować na podstawie wyglądu oczu, cery, włosów i paznokci?
Stań zatem przed lustrem i przyjrzyj się swojemu odbiciu. Jeśli widoczne są sińce pod oczami, skóra jest sucha i szorstka, włosy cienkie o rozdwojonych końcówkach, a paznokcie łamliwe, do tego odczuwasz ciągłe przemęczenie to… być może niedobór żelaza dotyczy również Ciebie!
Według statystyk Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) u ok. 600-700 milionów mieszkańców naszej planety występuje niedobór tego cennego składnika!
Dlaczego odpowiedni poziom żelaza w organizmie jest taki ważny?
Bowiem żelazo to jeden z najważniejszych mikroelementów niezbędnych nie tylko do produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz do transportu tlenu w organizmie, ale również dbający o Twoją odporność, metabolizm energetyczny, zmniejszający uczucie zmęczenia i znużenia, pomagający utrzymać właściwe funkcje poznawcze oraz odgrywający istotną rolę w procesie podziału komórek!
Dlaczego jego niedobór jest tak powszechny?
Jedną z przyczyn mogą być liczne składniki występujące w naszej codziennej diecie ograniczające wchłanianie i wykorzystywanie żelaza. Mianowicie:
fityniany występujące w zbożach, nasionach roślin strączkowych oraz orzechach,
szczawiany obecne m.in. w zielonych warzywach liściastych, jak szpinak czy natka pietruszki, nasionach roślin strączkowych, jagodach, truskawkach, kakao, mocnej herbacie,
taniny, których źródłem są wina, herbaty, orzechy, nasiona roślin strączkowych, gorzka czekolada, kakao oraz wiele owoców np. truskawki, maliny, winogrona, granaty, jabłka,
a także fosforany, pH zasadowe, niektóre białka roślinne oraz wapń.
Czy wiesz, że średnia absorpcja żelaza z diety, przy normalnych jego zapasach w ustroju, wynosi zaledwie 10-15%? U mężczyzn wartość ta osiąga 6%, z kolei u kobiet, ze względu na mniejsze zapasy, jest nieco większa - 13%.
Komu najbardziej wskazana jest suplementacja żelazem?
kobietom w wieku rozrodczym,
osobom na diecie odchudzającej,
osobom poszukującym wsparcia odporności,
wegetarianom,
osobom po przebytych operacjach,
sportowcom,
dzieciom w okresie dorastania,
osobom odczuwającym ciągłe zmęczenie,
kobietom w okresie ciąży i karmienia piersią (po konsultacji z lekarzem).
By zwiększyć wchłanianie żelaza, warto jednocześnie suplementować witaminę C!
Wypróbuj nowość Iron Plus – z niemal 50% większą zawartością żelaza (14 mg) i to w mniejszej, łatwiejszej do połknięcia tabletce!
artykuł pochodzi ze strony calivita.com.pl