DAWKOWANIE: łyżki stołowe 1-2 razy dziennie na czczo albo 0,5 h przed posiłkiem i 2h po posiłku
Ocean 21
Ocean 21 to kompleksowy suplement żywieniowy firmy CaliVita ®International, zawierający w większości składniki roślinne. ten płynny preparat o unikalnym składzie wzmacnia organizm i pomaga zachować optymalny stan zdrowia.
Jeden z głównych składników Ocean 21 to wyciąg z liści Aloesu zwyczajnego, rośliny pochodzącej z Afryki, nazwanej również „lilią pustyni”. Jego nazwa pochodzi od Arabskiego słowa „alloeh” i oznacza „gorzkie”, co jest związane z gorzkim smakiem płynu zawartego w liściach. Obecnie jest znanych ponad 511 gatunków aloesu, z których tylko 4 posiada szczególną wartość odżywczą. Spośród tych czterech największą wartość posiada Aloe Barbadensis Miller. Według wyników badañ prowadzonych na szeroką skalę już od 1930 raku, gatunek ten zawiera w swoich liściach większą ilość żelu, ponad 200 aktywnych związków, między innymi 20 różnych składników mineralnych, 18 aminokwasów i 12 witamin. Warto wspomnieć również o kwasach organicznych, enzymach, antrachinonach, hormonach, węglowodanach i błonniku.
Dzięki obecności licznych enzymów, aloes wspiera proces trawienia i wchłaniania substancji odżywczych. Składniki mineralne, takie jak wapń, chrom, miedź, żelazo, magnez, potas, sól i cynk odgrywają istotną rolę w wielu procesach fizjologicznych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Antrachinony np. wykazują właściwości przeciwbólowe, antybakteryjne, przeciwirusowe i przeciwgrzybicze; przyspieszają regenerację uszkodzonych podczas radioterapii tkanek. Auksyny i gibereliny – hormony roślinne- odgrywają ważną rolę w procesie gojenia ran, natomiast saponina jest antyseptycznym związkiem chemicznym. Kolejne składniki tej rośliny- kampesterol, lipeol, beta sitosterol, oraz kwas salicylowy- posiadają właściwości przeciwzapalne. Obecność acemannanu wzmacnia naturalną obronę organizmu, pobudza produkcję limfocytów T, biorących udział w odpowiedzi immunologicznej.
Aloe vera wspomaga trawienie, poprawia krążenie krwi i limfy, korzystnie wpływa na funkcje wątroby i żółci, reguluje system immunologiczny.
W preparacie Ocean 21 można znaleźć również mieszaninę alg morskich: Alaria marginata, Ascophyllum nodosum, Chondrus crispus, Fucus vesiculosus, Laminaria digitata, Porphyra yezoensis, Palmaria palmate, Ulva lactuca. Rośliny morskie, które w przeciwieñstwie do roślin lądowych, wyrosły w dość stabilnym, stałym środowisku, stworzyły wiele niepowtarzalnych konstrukcji chemicznych, nie występujących u przedstawicieli lądowych. Ta różnorodność sprawia, że algi są wykorzystywane w wielu dziedzinach życia, zwłaszcza w rejonach Oceanu Indyjskiego oraz Spokojnego. Najciekawszym przykładem może być zastosowanie alg z dna morza, jak np. Porphyra spp. i Laminaria spp., jako pożywienia lub suplementów diety. Takie specjalne rarytasy jak „nori” i „wakami” stały się integralną częścią japoñskiej kuchni.
Algi o nazwie Alaria marginata z powodu wysokiej zawartości witamin z grupy B.C i K oraz składników mineralnych stanowią wartościowy składnik codziennego pożywienia. Ascophyllum nodosum, gatunek należący do brunatnic, zawiera 5-12% białka, 52 % węglowodanów, 2-4% tłuszczów. To również bogate źródło błonnika, witamin C,B1, B2, B6, B12, E, K beta-karotenu oraz makro- (Ca, Mg, Na, P, S) i mikroelementów (I, Cu, Zn, Se, Ba, Br). Każdy z tych związków chemicznych odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Z kolei Chondrus crispus to algi posiadające właściwości adaptogenne i antyoksydacyjne. Dzięki zawartości białek, polisacharydów, mikroelementów (I, Fe, Br), witamin (A,B1) można m.in. skutecznie je stosować w okresie rekonwalescencji po chorobach zakaźnych oraz przy zaburzonych procesach trawienia.
Focus vesiculosus, dzięki substancjom biologicznie czynnym, bierze udział w neutralizowaniu wolnych rodników, zmniejszając uszkodzenia na poziomie komórkowym. Wśród alg najwyższą zawartość jodu wykazuje Leminaria digitata. Ponadto zawiera 14-20 razy więcej wapna niż sery, dlatego jest zalecana w przypadku osteoporozy. Niektóre badania udowodniły, że biologicznie aktywne składniki Laminaria zmniejszają zawartość cholesterolu we krwi, stabilizują ciśnienie krwi oraz regulują pracę jelit. Czerwone algi Porphyra yezoensis, znane również jako nori w Korei i w Japonii, wykorzystuje się jako dodatek do potraw. Są bogate w kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, glicynę i taurynę. Pozytywnie wpływają na układ krążenia, zmniejszają poziom cholesterolu we krwi, uczestniczą w procesach metabolicznych kwasów żółciowych. Czerwone algi Palmaria palmante (algi jadalne) – są głównie stosowane jako potrawy lub przyprawy. Stanowią bogate źródło węglowodanów, białek, składników mineralnych i witamin. Zielone algi Ulva lactuca są wykorzystywane gównie z powodu ich wartości odżywczych. Zawierają następujące aminokwasy: fenyloalaninę, izoleucynę, lizynę, walinę, tryptofan. To również bogate źródło składników mineralnych (Fe, Ca, Mg, Zn, I), witamin (A, B1, B2, B6, B12, C) oraz błonnika pokarmowego.
Pau D’Arco (Tebebuia impetiginosa) inny ważny składnik Ocean 21 jest dobrze nam znanym antyoksydantem, wspierającym system immunologiczny. Zawiera różnorodne składniki mineralny (Ca, Fe, Mn, Se, K, Zn), witaminy (C, A, B1,B2), błonnik pokarmowy i inne substancje biologicznie czynne.
Buraki, dzięki obecności licznych składników odżywczych (składniki mineralne – K, Na, P, Ca, Fe, witaminy – A, C, B3, B1, B6, B2, błonnik) posiadają ogólne działanie tonizujące oraz poprawiające mechanizmy obronne organizmu.
Żurawina – bogata w witaminę C, bioflawonoidy, antocyjany, kwas cytrynowy, kwas elagowy, tworzy nieprzyjazne środowisko dla bakterii zalegających w drogach moczowych. Zapobiega chorobom układu krążenia, ma działanie przeciwnowotworowe.
Marchew to źródło wielu ważnych substancji o działaniu odżywczym, antyutleniającym, przeciwmiażdżycowym i przeciwrobaczym.
Podsumowując, Ocean 21 to odpowiednio dobrany zestaw składników, które zapewniają optymalną pracę układu krążenia, pokarmowego, oddechowego, nerek i dróg moczowych, oraz systemu nerwowego i endokrynnego. Ponadto mogą go stosować również sportowcy oraz osoby w okresie rekonwalescencji po przebytej chorobie. Z powodu wysokiej zawartości jodu. nie powinny go zażywać kobiety w okresie ciąży oraz karmienia oraz osoby z nadczynnością tarczycy.
źródło: CaliNews
PRODUKT DOSTĘPNY TYLKO DLA OSÓB POSIADAJĄCYCH KARTĘ CALIVITA. W SPRAWIE ZAMÓWIEŃ PROSZĘ O KONTAKT TELEFONICZNY 531 561 292
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.