PRO SELENIUMSelen
- chroni przed wolnymi rodnikami
-ma działanie przeciwnowotworowe
- przeciwdziała miażdżycy - pozytywnie wpływa na płodność u kobiet a na jakość nasienia u mężczyzn
- chroni organizm przed wolnymi rodnikami
-pomaga neutralizować i usuwać toksyny z organizmu ” Pierwiastek śladowy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Spowalnia proces starzenia się tkanek i pomaga w utrzymaniu ich elastyczności. Neutralizuje i usuwa z organizmu różne substancje toksyczne. Dotyczy to zarówno metali ciężkich (nr. rtęci, kadmu, ołowiu), jak i związków uwalnianych podczas zakażeñ, urazów i stresu. Unieczynnia aflotoksyny, chroniąc organizm przed ich rakotwórczym działaniem. W przeprowadzonych w USA badaniach z udziałem 1312 pacjentów otrzymujących selen w ilości 200 µg dziennie, stwierdzono zmniejszenie częstości występowania nowotworów (raka płuc, jelita grubego, prostaty) oraz liczby zgonów z tego powodu. Ponadto wykazano, że przyjmowanie preparatów selenu zmniejsza objawy niepożądane chemioterapii.
Selen jest szczególnie korzystny dla kobiet w okresie menopauzy, ponieważ łagodzi uderzenia gorąca i inne związane z nią dolegliwości. Mężczyźni bardziej niż Panie potrzebują tego mikroelementu, ponieważ w ich organizmach selen gromadzi się w jądrach i wraz ze spermą jest wydalany z organizmu.
Niedobór selenu w diecie może zaburzać funkcje obronne organizmu i objawiać się zwiększoną podatnością na infekcje, cięższym ich przebiegiem oraz wydłużeniem okresu zdrowienia. Zbyt mała ilość selenu jest odpowiedzialna za nasilenie procesów zwyrodnieniowych, reumatycznych, zapalnych, zwiększone ryzyko miażdżycy i chorób nowotworowych.
Zawartość selenu w diecie człowieka w decydującym stopniu zależy od zasobności gleby w ten pierwiastek. Niestety, znaczna część Europy jest uboga w selen. Ponadto nadmierne, sztuczne nawożenie gleby oraz kwaśne deszcze w znacznym stopniu redukują pochłanianie selenu przez rośliny i zwierzęta. Przyczyną niedoboru może też być nieprawidłowa dieta, bogata w przetworzone produkty pokarmowe- np. brązowy cukier zawiera kilkakrotnie więcej selenu od polerowanego białego ryżu. Straty w czasie smażenia i pieczenia mogą sięgać 40%. Ujemny wpływ na przyswajalność tego pierwiastka ma także zanieczyszczenie pożywienia metalami ciężkimi. Dieta bogata w witaminy E,A i C poprawia wchłanianie oraz wykorzystanie selenu w ustroju.
Warto pamiętać, że selen i witamina E ściśle ze sobą współpracując, wzajemnie potęguję swoje działanie- razem mocniej chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników niż każdy z nich z osobna.”
opracowanie : Calivita international
Skład: 60 tabletek
1 tabletka zawiera
selen..........................................50µg
DAWKOWANIE
1 tabletka dziennie po posiłku