Witamina E
Witamina „E” zwana często „eliksirem młodości” nie tylko opóźni procesy starzenia, ale wyraźnie odmłodzi nasze ciało. Ponadto poprawi wzrok, wzmocni serce, poprawi poziom cukru. Warto po nią sięgnąć już dziś, gdyż w diecie przeciętnego Polaka dawka witaminy „E” jest o wiele za niska.
8 powodów dla, których warto sięgnąć po witaminę E
- Witamina E to silny przeciwutleniacz.
- Chroni komórki i tkanki przed uszkodzeniem, a tkankę płuc i jamy ustnej zabezpiecza przed szkodliwymi zanieczyszczeniami znajdującymi się w powietrzu, doskonała na odwrócenie skutków działania smogu.
- Zapobiega niedokrwistości hemolitycznej poprzez ochronę czerwonych ciałek krwi.
- Witamina E to naturalny obrońca przed starością.
- Nie dopuszcza, aby wolne rodniki niszczyły tkankę łączną, odpowiedzialną między innymi za jędrność skóry.
- Spowalnia proces starzenia się mózgu i krwi.
- Poprawia przepływ krwi przez tkankę mózgową, co pośrednio prowadzi do spowolnienia procesu starzenia mózgu i związanych z tym problemów ze spadkiem zdolności intelektualnych.
- Witamina E może obniżyć poziom cukru i być pomocna w niektórych przypadkach cukrzycy. Niektóre badania świadczą o pozytywnym wpływie witaminy E na wydzielanie insuliny.
Roli opisywanej witaminy nie można również pominąć, mówiąc o chorobach serca.. Cholesterol LDL poddany działaniu wolnych rodników utlenia się i przyczynia się do powstawania blaszek miażdżycowych, które gromadzą się w tętnicach, zwężają je. Taki stan jest niebezpieczny, ponieważ prowadzi do chorób serca. Tutaj ponownie z pomocą przychodzi witamina E, która chroni cholesterol LDL przed utlenianiem. Poza tym zapobiega ona agregacji płytek krwi, poprawia poziom „dobrego” cholesterolu we krwi, skraca czas powrotu do zdrowia po operacjach.
Istotną rolę witamina E odgrywa przy wzmożonym wysiłku fizycznym. Po ćwiczeniach poziom wolnych rodników może znacznie się podnieść, co przyczynia się do wzrostu liczby urazów, zbytniego przemęczenia. Osoby przyjmujące porcję witaminy E w dawce 400 j.m. osiągały lepszą formę, a szkody spowodowane ćwiczeniami były o wiele mniejsze niż u osób nie sięgających po dodatkową witaminę E.
Witamina E chroni naczynia krwionośne oczu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, jest niezbędna do prawidłowego rozwoju siatkówki oka.
Inne działanie witaminy E na nasz organizm:
- zapobiega powstawaniu skrzepów,
- obniża ciśnienie,
- rozszerza naczynia krwionośne,
- wspomaga leczenie chorób skóry /trądzik, grzybice/,
- przyspiesza gojenie ran, zapobiega powstawaniu blizn
- przynosi ulgę w chorobach zwyrodnieniowych stawów,
- zwalcza zaćmę,
- wzmaga pracę systemu odpornościowego, odmładza go
- zapobiega nowotworom m. in. płuc, okrężnicy, macicy;
- łagodzi skutki szkodliwego działania słoñca na skórę
Witamina to związek rozpuszczalny w tłuszczach, dlatego do jej prawidłowego przyswojenia należy dodać niewielką ilość tłuszczu do posiłku. Witamina E firmy CaliVita jest pochodzenia naturalnego i jako mieszanina 8 tokoferoli, jest prawie 2 razy bardziej skuteczna od syntetycznej, która stanowi samodzielny związek chemiczny d-alfa tokoferol.
Skład: 100 kapsułek
1 kapsułka zawiera:
Witamina E 100 mg
Składniki:
witamina E, kapsułka żelatynowa (żelatyna, woda, gliceryna)
Wytworzono w zakładzie przetwarzającym jaja, ryby, skorupiaki, mleko, orzeszki ziemne, orzechy, soję, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, zboża zawierające gluten, łubin, mięczaki, seler, gorczycę - istnieje możliwa obecność tych składników w produkcie.
Uwagi! Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu.Nie używaj produktu, jeśli brakuje zewnętrznej folii zabezpieczającej lub jest ona uszkodzona.
Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na składniki preparatu.
Ostrzeżenie: Osoby ze skłonnościami do uczuleń, przyjmujące preparaty lecznicze (m.in. przeciwzakrzepowe, przeciwgrzybiczne), mające problemy z krwawieniami, mające problemy zdrowotne (m.in. nadciśnienie tętnicze), osoby przed zabiegiem operacyjnym oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią przed zastosowaniem preparatu powinny skonsultować się z lekarzem.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać zamknięty, w suchym i chłodnym miejscu. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Producent: CaliVita® International, Berlin, Connecticut 06037, USA.
Importer: CaliProducts Kft., Aranykéz u 6.VI. 58, 1052 Budapeszt, Węgry.
Dystrybutor: POLFIT Sp. z o.o, ul. Warszawska 547, 05-083 Wojcieszyn