Mangostan- „Królowa Owoców” Mangostan nazywany „królową Owoców” lub „Owocem Bogów” to niesamowicie smaczny owoc o licznych właściwościach leczniczych. Wyciąg z tego wspaniałego owocu od wieków używany był jako ludowe lekarstwo przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze moczopędne, przeciw czerwone, a maść z niego koiła wiele dolegliwości skórnych w tym egzemy.
Legenda głosi, że Budda przemierzając tropikalną dżunglę południowej Azji dostrzegł owoc mangostanu i postanowił go spróbować. Kiedy poczuł pozytywny wpływ owocu , pobłogosławił go i oddał ludziom, jako dar od niebios. Jest to powód, dla którego mangostan to jeden z najbardziej świętych i cenionych owoców na ziemiach Azji.
Drzewa sięgają 25 metrów wysokości a owoc ma szerokość 2-3 centymetry i pokryty jest fioletową skórką. Miąższ jest słodki i aromatyczny o białej barwie.
Mangostan to niezwykle bogate źródło biologicznie czynnych substancji: bardzo silnych antyoksydantów- polifenoli, witamin, katechin oraz substancji o właściwościach przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym –polisacharydów oraz stilbenu.
Owoc mangostanu był używany do leczenia wielu schorzeń. Filipiñczycy używali go jako środek przeciwgorączkowy, do leczenia pleśniawek, biegunki i chorób układu moczowego. Malajczycy pili wywar z korzenia, by uregulować menstruację. W Indiach, Tajlandii czy Chinach ściągające właściwości mangostanu były wykorzystywane, aby zapobiec odwodnieniu podczas biegunki. Przeciwbakteryjne i antyseptyczne właściwości były przydatne w leczeniu zainfekowanych ran, gruźlicy, malarii a nawet kiły i rzeżączki. Na Karaibach używa się naparu z mangostanu jako antidotum na zmęczenie i złe samopoczucie. Brazylijczycy zaś, używają herbaty z mangostanu jako a środka przeciwrobaczego i wspomagającego trawienie.
Korzystne działanie zaobserwowane u osób spożywających mangostan:- Obniża poziom LDL (złego cholesterolu)
- Obniża ciśnienie tętnicze
- Zapobiega miażdżycy
- Chroni mięsieñ sercowy
- Obniża poziom cukru we krwi
- Zmniejsza otyłość
- Korzystnie wpływa na przebieg parkinsonizmu, choroby Alzhaimera, i innych postaci otępienia
- Przeciwdepresyjne, przeciwlękowe, w tej samej kategorii botanicznej jak dziurawiec
- Przeciwgrzybicze
- Przeciwbakteryjne
- Przeciwwirusowe, stosowane do leczenia zapaleñ skóry, zakażeñ ran, grzybicy wywołanej przez dematofity, trądziku
- przeciwzapalne
- immunostymulujące
- Przeciwbiegunkowe
- Zapobiegające jaskrze z zaćmie
- Przeciwnowotworowe
- Zapobiegające starzeniu się
źródło: Prof. Dr n. med. Valeria Szedlak-Vadocz Pełna lista dobroczynnego wpływu ZenThonic’u na organizm jest o wiele dłuższa.
Niezwykła moc mangostanu nie jest do koñca zbadana, ale pewne jest, że zawiązane jest to z potężnym bogactwem ksantonów. Ksantony to stosunkowo nowo poznane substancje biologicznie czynne. „Każdy ksanton składa się nie tylko z tego samego szkieletu chemicznego, lecz posiada unikalne łañcuchy boczne, które są odpowiedzialne za aktywność chemiczną cząsteczek i różnorodność zastosowañ. Np. Alfa mangostyna służy jako antyoksydant, gamma mangostyna jako czynnik przeciwzapalny, a garcinon E jako czynnik przeciwnowotworowy”
źródło Prof. Garban Zeno, PhD Timisora-Rumunia tłum. Lek. Med. Małgorzata Miktus
W naturze występuje ponad 200 ksantonów, a każdy z nich ma specyficzny wpływ na organizm. Udowodniono, że ponad 40 z nich znajduje się a owocu mangostanu. Duża liczba ksantonów w mangostanie i ich synergiczne działanie, są nieocenionym źródłem zdrowia dla organizmu Ksantony to silne antyoksydanty, które mają wpływ na układ nerwowy. Poprawiają nastrój, obniżają poziom glukozy we krwi i zmniejszają oporność na insulinę (pomocne w cukrzycy II typu). Ponadto działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Polifenole obecne w produkcie ZenThonic zapobiegają uszkodzeniom wywołanym przez wolne rodniki (stres oksydacyjny)
Stres oksydacyjny to termin określający uszkodzenia struktur komórkowych spowodowane przez reaktywne formy tlenu (RFT), powstające podczas stresu. Komórki, aby móc się obronić muszą posiadać odpowiednią ilość enzymów oraz antyoksydantów. Mangostan hamuję produkcję RFT (reaktywne formy tlenu). Nadprodukcja RFT prowadzi do przyspieszenia procesów starzenia się, rozwoju nowotworów oraz powstania miażdżycy. Bardzo ważne stało się więc znalezienie antyoksydantów, które zapobiegną w/w chorobom.
Prócz ksantonów owoc mangostanu zawiera polifenole i katechiny czyli substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym. Polisacharydy, które odpowiadają za przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości owocu. Warto też wspomnieć o zawartości: wapnia, potasu, fosforu, żelaza oraz witamin B1 ,B2, B6 i C.
Wartość ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) ORAC to zdolność absorpcji rodników tlenowych, inaczej wskaźnik mocy, z jaką antyutleniacz walczy z wolnymi rodnikami. Według doktora Ronalda Priori zwiększone spożycie warzyw i owoców o wysokim wskaźniku ORAC można podnieść poziom antyoksydantów w organizmie nawet o 20 %, tym samym spowolnić proces starzenia oraz zapobiec wielu schorzeniom.
ZenThonic poza owocem mangostanu zawiera mieszankę owocową, z wysuszonych w niskiej temperaturze koncentratów soków z borówki, żurawiny, jabłka, wiśni, gruszki, malin i truskawek. Wszystkie wymienione owoce są z rodziny jagód i są cennym źródłem flawonoidów, kwercyny, witaminy C, antocyjaniny oraz błonnika. Flawonoidy to rozpuszczalne w wodzie, nie wytwarzane przez nasz organizm związki, które skutecznie hamują niszczące działanie wolnych rodników. Kwercyna zapobiegając utlenieniu się cholesterolu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i tym samym chorób serca. Antyoksydacyjne właściwości kwercyny poprawiają wzrok i zapobiegają zaćmie. Najlepszym źródłem kwercyny są: żurawina, czarna porzeczka i borówka. Błonnik inaczej włókno pokarmowe to substancja roślinna nie trawiona i nie wchłaniana przez organizm. Przewód pokarmowy pokonuje w stanie praktycznie nie zmienionym, ale wzdłuż całej drogi wchłania wodę i usuwa niestrawione resztki pokarmu. Prócz oczyszczania organizmu błonnik pomaga w walce z otyłością, obniża poziom cholesterolu, reguluje stężenie glukozy we krwi. Antocyjany to barwniki roślinne w kolorze czerwony, fioletowym i niebieskim. Znane są ich pozytywne farmakologiczne właściwości np: przeciwzapalne i przeciwutleniające jak i obniżające kruchość naczyñ włosowatych, czym przyczyniają się do polepszenia jakość widzenia, wzmagając ukrwienie oka.
Podsumowując ZenThonic zawiera koncentraty soków z owoców. Działanie tych składników na człowieka ma bardzo szeroki, pozytywny, wręcz nieoceniony wpływ. ZenThonic jest potężną bronią w walce z wolnymi rodnikami, które sieją spustoszenie w naszych organizmach. Bogactwo ksantonów zapewnia nam ochronę przed nowotworami, stanami zapalnymi, bakteriami i wysokim poziomem cholesterolu. Tworzy również barierę dla wirusów, bakterii i różnego typu alergii. Pomaga nam utrzymać w zdrowiu układ naczyniowo-sercowy, pokarmowy, oddechowy i wydalniczy. ZenThonic wspomaga naturalną zdolność organizmu do ochrony przed chorobami. Przywraca homeostazę i zwiększa skuteczność określonych mechanizmów obronnych i procesów biologicznych. Jeśli nasz organizm będzie znajdował się w stanie równowagi, wtedy Łatwiej ochroni się przed chorobami i przedwczesnym procesem starzenia.
Skład: 946 ml
Koncentrat soków: mangostanu właściwego, czerwonych winogron, truskawek, żurawiny wielkoowocowej, malin, wiśni, jabłek, gruszek, borówki amerykañskiej oraz przecier gruszkowy.
DAWKOWANIE: 2-6 łyżek dziennie między posiłkami. Wstrząsnąć przed użyciem. Po otwarciu przechowywać w lodówce
ARTYKUŁY O PRODUKCIE ZENTHONIC "Zenthonic Potencjalne zdrowie"
Flawonoidy , podobnie jak inne fenole, stanowią grupę substancji wtórnych wytwarzanych podczas metabolizmu roślin. Ich podstawową rolą jest ochrona komórek roślinnych przed niszczącym działaniem czynników zewnętrznych, takich jak promieniowanie UV, grzyby, wirusy, owady oraz wolne rodniki. Badania laboratoryjne oraz epidemiologiczne jednoznacznie potwierdziły szeroki zakres chemicznych, biologicznych oraz biochemicznych właściwościach flawonoidów. Ich rola w profilaktyce zdrowia i zwalczaniu chorób jest niekwestionowana.
Tytułem wstępu, chcielibyśmy zaprezentować Pañstwu bogactwo polifenoli oraz bioflawonoidów, obecnych w produkcie CVI- ZenThonic’u. Mangostan – Król Owoców- będący głównym składnikiem ZEnThonic, zawiera aż 17 różnych związków ksantynowych. Taka bogata ilość ksantyn nie występuje w żadnym innym spożywanym przez ludzi owocu. Nie jest to jednak koniec listy składników. Inne owoce, wchodzące w skład tego produktu takie jak czerwone winogrona, truskawki, żurawina wielkoowocowa, maliny, wiśnie, jabłka, gruszki czy borówka amerykañska wraz ze „swoją” zawartością flawonoidów, czynią go nieprawdopodobną „bombą flawonoidową”
Artykuł ten jest nie tylko wstępem do bardziej szczegółowych prezentacji. W tym numerze naświetlimy Pañstwu korzystne działanie tylko niektórych flawonoidów. Są to przede wszystkim flawonoidy występujące w borówce amerykañskiej oraz brusznicy. Udowodniono, że skutecznie poprawiają ostrość widzenia oraz przeciwdziałają zaćmie i tzw. „kurzej ślepocie”. Korzystnie wpływają też na ludzki organizm nawet w zaawansowanych stanach chorobowych. Ponadto posiadają antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybiczne oraz przeciwpasożytnicze właściwości. Korzyści te są dobrze znane Siostrom Miłosierdzia oraz mnichom, którzy stosują te owoce w klasztorach w zwalczaniu chorób, Imię Św. Hildegardy jest najczęściej kojarzone z leczniczym wykorzystywaniem borówki amerykañskiej oraz brusznicy. Św. Hildegarda jest również znana jako autor receptury leczniczej stosowanej w zapaleniu układu moczowego i bólach menstruacyjnych.
Autor Prof. Dr hab. N. med. Valeria Szedlak-Vadocz
źródŁo: CaliNews styczeñ
"Powrót do Formy....."
Marzysz o pięknym wyglądzie i doskonałym samopoczuciu? Jednak codzienne tempo życia nie wpływa pozytywnie na Twoje zdrowie i urodę. Podejmij wyzwanie i sięgnij po ZenThonic. Poczuj jak znów budzisz się do życia.
Świat, w którym żyjemy, ulega istotnym przeobrażeniom. Zwiększa si e zanieczyszczenie gleby, wody, powietrza, podczas gdy poziom tlenu bezustannie spada. Aby „dotrzymać kroku” szybko zmieniającemu się otoczeniu. Żyjemy w stanie przewlekłego stresu, coraz rzadziej przestrzegając zasad zdrowego odżywiania. Taki styl życia obniża siły obronne organizmu i sprzyja powstawaniu wolnych rodników, co początkowo prowadzi do niegroźnych dolegliwości, z czasem przekształcających się w poważny choroby.
TAJEMNICE KRÓLESTWA ROŚLIN
Na szczęście coraz więcej osób pragnących pozostać zdrowym zwraca się ku naturze. W ostatnich latach naukowcy, wykorzystując najnowocześniejsze metody badawcze, odkryli właściwości owoców, warzyw i ziół, które przyspieszają regenerację organizmu.
ŹRÓDŁO ŻYCIOWEJ ENERGII
Tylko rośliny potrafią przekształcać energię słoneczną w związki organiczne, pełne życiodajnej energii. Każda z nich zawiera w sobie ogromne ilości witalnej energii w postaci odżywczych i ochronnych składników zwłaszcza antyoksydantów. Według Doktora Ronalda Priori z The US Departament of Agriculture Research Service w Tufts University, zwiększone spożycie owoców i warzyw, zwłaszcza tych o wysokiej wartości ORAC* (wskaźnik mocy, z jaką antyutleniacz walczy z wolnymi rodnikami) podnosi pojemność antyoksydacyjną ludzkiej krwi o 10-25%. W rezultacie skutecznie chroni komórki i ich składniki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, tzn. zmniejsza ryzyko wystąpienia współczesnych chorób cywilizacyjnych. Wykazano również, że zwalnia procesy związane ze starzeniem się układu nerwowego- w efekcie zwiększa zdolność uczenia się i chroni przed utratą pamięci długoterminowej.
ŹRÓDŁO PRAWIDŁOWYCH WIBRACJI
Oprócz biochemicznej energii życiowej, należy wziąć pod uwagę jeszcze jeden czynnik. Nasz organizm jako „żywa materia”- nie jest strukturą biochemiczną, składająca się z molekuł, ale-jak wszystko we wszechświecie0 stanowi złożony twór wibrujących fal. Z punktu widzenia bioinformatyki, zdrowie oparte jest na pracy pojedynczych komórek organizmu, wibrujących z charakterystyczna częstotliwością. Z kolei choroba reprezentuje nieprawidŁową zmianę w komórkowej wibracji. Zastosowanie odpowiednich pól elektromagnetycznych, biologicznie aktywnej wody, świeżej żywności i ziół przywraca prawidłowe wibracje komórkowe, tzn. stwarza każdej komórce odpowiednie warunki do pracy i regeneracji.
Innymi sowy, kiedy spożywamy świeżą, zdrową żywność lub biologicznie aktywne suplementy, ich poszczególne składniki emitują sygnały świetlne, które nieuchronnie uczestniczą w rozwoju i zarządzaniu pewnych biochemicznych procesów. Oznacza to że im większa jest pojemność zmagazynowanej energii w naszym pożywieniu, tym silniejszy będzie jej korzystny wpływ na nasze komórki.
ZENTHONIC WEWNĘTRZNA HARMONIA
Zenthonic zawiera niepowtarzalną mieszankę specjalnie dobranych koncentratów soków owocowych. Jego podstawowym składnikiem jest „magiczny owoc” pochodzenia azjatyckiego- mangostan. To niezwykłe bogactwo rozmaitych substancji o silnych właściwościach antyoksydacyjnych (ksantony, polifenole i katechiny). Które w połączeniu z pozostałymi składnikami preparatu, dostarczają organizmowi skoncentrowaną energię i wszystkie niezbędne substancje odżywcze. W efekcie ZenThonic pomaga odzyskać wewnętrzną harmonię i energię do działania.
Lek. Med. MaŁgorzata Miktus
źródŁo:CaliNews marzec 2006
"ZENTHONIC POCHODZENIE "
Mangostan fakty
Dojrzały owoc mangostanu przypomina mandarynkę. Okrywa go ciemnofioletowa, gładką skórka, natomiast w środku znajduje się biały miąższ, podzielony na kilka segmentów. Mangostan ma słodki przyjemny smak.. W tropikalnym klimacie potrzeba 10ciu lat by drzewo zaczęło rodzić owoce. W pełni rozwinięte drzewa osiągają 25 metrów, dostarczając tysięcy owoców każdego roku.
Legenda
Według starożytnej legendy Budda, przemierzając tropikalne dżungle, zauważył ten owoc i go spróbował. Kiedy odczuł jego dobroczynny wpływ, pobłogosławił mangostan i podarował go ludziom, jako dar niebios. To dlatego owoc ten jest postrzegany przez Azjatów jako jeden z najbardziej świętych i cennych owoców.
UNIKALNE ZALETY ZANTHONIC
- zawiera skoncentrowaną energię słoneczną
- Wspomaga procesy kontroli masy ciała poprzez właściwości odtruwające, zwiększa skuteczność głodówek i kuracji odtruwających organizm
- Wspiera trawienie i pracę jelit dzięki aktywności błonnika oraz kwasów owocowych
- Zwiększa uczucie sytości
- Bierze udział w regulacji poziomu lipidów i cukru we krwi, jak również ciśnienia krwi
- Korzystnie wpływa na układ nerwowy, poprawia ogólne samopoczucie
- Opóźnia procesy starzenia
- Wzmacnia odporność układu immunologicznego jak również mechanizmy przeciwzapalne organizmu
- Wzmacnia tkankę łączną przyzębia
- Utrzymuje w zdrowiu białka soczewki i poprawia ostrość widzenia
Źródło CaliNews listopad 2006
"Z mangostanem na zdrowie"
Pomimo faktu. Iż tropikalny owoc mangostanu stanowi niepospolite remedium i w dalszym ciągu nie jest znany w Ameryce Północnej oraz Europie, jego właściwości ochronne wywołują dość spore zamieszanie- warto więc poznać je bliżej. Czytając ten artykuł, dowiesz się, w jaki sposób mangostan może poprawić Twoja sprawność intelektualną oraz wzmocnić ogólny stan zdrowia.
AUTYZM A MANGOSTAN
Eksperci oceniają, iż autyzm stwierdza się u jednego dziecka na 100. Choroba ta objawia się między innymi takimi zachowaniami jak samookaleczenie, wahania nastrojów, izolacja oraz słabe umiejętności komunikacji werbalnej. Kilka kwestii, które mają wpływ na tę chorobę, sa dość powszechne wśród wielu zaburzeñ umysłowych i zachowania- zobaczysz, że każde z nich jest powiązane z innymi chorobami omawianymi w niniejszym artykule.
Aminokwasy
Badacze sądzą, że efektem zaburzeñ żołądkowo- jelitowych u dzieci austycznych jest nadmierny poziom niektórych aminokwasów we krwi, które mogą być przyczyną upośledzonego zachowania. Ze względu na fakt, iż aminokwasy są wykorzystywane przede wszystkim jako podstawowy element neuroprzekaźników (wpływających na zachowanie oraz nastrój), możliwe jest, że jakiekolwiek zaburzenie aminokwasów w organizmie człowieka może wpływać zachowanie i samopoczucie. Zawarte w mangostanie ksantony to silne czynniki przeciwzapalne, korzystnie wpływające na proces trawienia oraz odpowiedni poziom niezbędnych aminokwasów.
Niezbędne kwasy tłuszczowe
Niezbędne kwasy tłuszczowe są nieodzowne dla prawidłowej pracy mózgu, a ich niski poziom we wczesnym dzieciñstwie może doprowadzić do upośledzonego rozwoju mózgu. Ponadto, zaburzenia równowagi kwasów tłuszczowych może mieć wpływ na takie neuroprzekaźniki, jak na przykład serotonina.
Okazuje sie, że u austycznych dzieci poziom kwasów omega-6 jest znacząco wysoki, natomiast niski poziom kwasów omega-3 jest powiązany z nadpobudliwością i częstymi napadami złości. Owoc mangostanu posiada zdolność „przeciwstawiania się” procesom utleniania oraz zapalnym, które są efektem problemów dietetycznych, mających również związek z nierównowagą kwasów tłuszczowych.
Nierównowaga melatoniny.
Zdaniem niektórych naukowców dzieci z autyzmem są podatne na zakłócenia cyklu snu, ponieważ produkują one mniejsze ilości melatoniny, regulującej racę wewnętrznego zegara organizmu. Niewłaściwa ilość melatoniny może wywołać Łañcuch hormonalnych i biochemicznych reakcji, negatywnie oddziałujących na zachowanie. Melatonina to także silny antyoksydant, rozpuszczalny zarówno w wodzie jak i w tłuszczach, co pozwala na jego swobodne przenikanie bariery krew/mózg- dzięki temu może ochraniać komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym.
Alergia pokarmowa
Wielu austycznych pacjentów jest wrażliwa na niektóre rodzaje pożywienia. Dzieci z autyzmem również często wykazują wzmożoną przepuszczalność błony śluzowej żołądkowo- jelitowej, ułatwiając zawartym w pożywieniu peptydom przenikanie do krwiobiegu, co wywołuje pewne reakcje układu odpornościowego, związane z zaburzonym zachowaniem. Przeciwzapalne działanie ksantonów może mieć pozytywny wpływ na zmniejszenie napadów alergii u austycznych pacjentów. Substancje te mogę również Łagodzić stany zapalne jelita oraz niszczyć pasożyty i bakterie, które wzmagają zapalenie błony śluzowej przewodu pokarmowego oraz zespół „przeciekającego” jelita.
AKTYWNE SKŁADNIKI ZAWARTE W MANGOSTANIE MOGĄ OBNIŻYĆ RYZYKO WYSTĄPIENIA DEPRESJI, OTĘPIENIA UMYSŁOWEGO ORAZ ZABURZEŃ SNU
Metale ciężkie
Bariera krew/mózg, która chroni mózg przed szkodliwymi substancjami, nie jest w pełni ukształtowana aż do około roku od momentu narodzin dziecka. W jednym z badañ u 18 austycznych dzieci u 16 ilość toksycznych związków we krwi przekraczała maksymalną tolerowaną ilość u dorosłych. Badania potwierdziły także związek pomiędzy autyzmem a wysokim poziomem ołowiu. Po raz kolejny, zaburzenia wzmożonej przepuszczalności żołądkowo- jelitowej powodują, iż metale ciężkie mogą penetrować błonę jelita, by dostać się do obiegu krwionośnego i zwiększyć obciążenie toksyczne organizmu dzieci.
DEPRESJA a MANGOSTAN
Na rozwój depresji ma wpływ wiele czynników: nieprawidłowe odżywianie, zaburzenia trawienia, nierównowaga kwasów tłuszczowych, toksyczność, poziom kortyzolu czy brak równowagi hormonalnej. Ksantony mogą przywrócić równowagę kwasów tłuszczowych oraz „naprawić” szkody wyrządzone przez niebezpieczne toksyny. Potrafią także redukować stres, zmniejszyć nadmierną podaż kortyzolu oraz regulować równowagę hormonalną.
LEPSZY SEN Z MANGOSTANEM
Picie soku z mangostanu może pomóc w sytuacji, kiedy zawodzą inne sposoby naturalnego leczenia. Ksantony, bowiem obniżają stres fizyczny, regulują poziom kortyzolu oraz melatoniny, a także wspomagają właściwy metabolizm, przywracając odpowiedni poziom aminokwasów. Ksantony wspomagają również prawidłową przepuszczalność jelita, co stanowi klucz do zachowania zdrowego poziomu tryptofanu. Udowodniono, iż tryptofan zwiększa długość oraz jakość snu, bez skutków ubocznych dla pamięci i poznawczego działania związanego z lekiem benzodiazepiną, stosowana jako środek nasenny.
autor: Artykuł opracowany na podstawie badañ doktora Kenneth J. Finsand- specjalisty w dziedzinie medycyny funkcjonalnej
CVI Europe
źródło:CaliNews maj- czerwiec 2007
AKTYWNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA OWOCÓW - wskaźnik ORAC- (Oxygen Radical Absorbance Capacity)- zdolność absorpcji rodników tlenowych
Mangostan........................17000-24000
Suszone śliwki ..................5770
Rodzynki...........................2830
Borówki............................2400
Czarne jagody...................2036
Truskawki.........................1546
Maliny...............................1220
Śliwki.................................949
Pomarañcze........................750
Czerwony grejfrut...............483
Jabłka................................218
Gruszki..............................134
Przeciwzapalny, przeciwstarzeniowy... owoc mangostanu - odkrycia naukowe!
„Wyciąg z mangostanu od wieków był używany w Malezji, na Filipinach, Tajlandii i Chinach jako ludowe lekarstwo o właściwościach przeciwbakteryjnych, moczopędnych i przeczyszczających… W postaci maści jest stosowany w chorobach skóry, zwłaszcza w wypryskach.”
„Ksantony zawarte w mangostanie mają silny antyoksydacyjny wpływ na układ nerwowy. Poza poprawą nastroju, są pomocne w profilaktyce zespołu metabolicznego..."
To jednak nie jedyne jego cudowne właściwości:
Mangostan - genialna ochrona przeciwzapalna
„Ksantony mangostanu mają silne właściwości przeciwzapalne."
„Liczne badania wykazały, że gamma-mangostyna, jeden z ksantonów mangostanu, gwałtownie zmniejszał produkcję enzymu COX-2, który bierze udział w procesach zapalnych. Wyniki jednego z badań wskazują, że mangostyna była silniejszym czynnikiem przeciwzapalnym, niż wiele leków przeciwzapalnych przepisywanych z powodu zapalenia i dny moczanowej. Badania naukowe sugerowały również, że właściwości przeciwzapalne gamma-mangostyny mogą być szczególnie pomocne w stanach zapalnych mózgu, takich jak choroba Alzheimera.”
„Podczas badań laboratoryjnych odkryto, że wyciąg z mangostanu był silniejszym czynnikiem przeciwzapalnym niż indometacyna czy deksametazon oraz bardziej skutecznym środkiem w terapii mialgii (ból mięśniowy, który może być wywołany przez wiele jednostek chorobowych, jak również nadmiernym wysiłkiem fizycznym).”
„W jednym z badań naukowcy zastosowali wyciąg ze skórki mangostanu w celu oceny jej wpływu na przewlekłe procesy zapalne. Obserwowano zmniejszenie swędzenia, hamowanie reakcji zapalnych stawów."
Działanie przeciwzapalne mangostanu bez skutków ubocznych
„W innym badaniu, również oceniającym wpływ mangostanu na procesy zapalne, odnotowano, że ksantony nie przeszkadzały mechanizmom krzepnięcia krwi. Nie uszkadzały również błony śluzowej żołądka i nie wywoływały choroby wrzodowej żołądka, które są poważnym działaniem ubocznym podczas stosowania leków przeciwzapalnych. W rzeczywistości okazało się, że ksantony z mangostanu nawet przyspieszały gojenie wrzodów żołądka.”
„...naukowcy podsumowali, że mangostan mógłby być „pożytecznym składnikiem leków przeciwzapalnych"."
STOP destruktywnemu działaniu wolnych rodników
„...mangostan hamuje produkcję RFT. Co to są RFT? Jest to skrót od reaktywnych form tlenu... RFT powstają jako naturalne produkty metabolizmu tlenowego i odgrywają ważną rolę w przekazie komórkowym. Jednak podczas stresu drastycznie może wzrosnąć poziom RFT, co może wywołać uszkodzenie struktur komórkowych znacznego stopnia."
Mangostan na odporność, w walce z alergią i astmą
„Ostatnie badania ujawniły, że ksantony z szypułki owocu mangostanu wykazywały właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne.”
„W badaniu – udostępnionym we wrześniu 2002 roku – donoszono, że wyciąg ze skórki mangostanu działa nie tylko przeciwzapalnie, ale również przeciwalergicznie. Jest to ważna informacja dla osób cierpiących z powodu astmy.”
„W Japonii grupa naukowców dowiodła, że γ-mangostyna zapobiega uwalnianiu prostaglandyn - substancji częściowo odpowiedzialnych za ból i obrzęk w przebiegu większości zapaleń, a zatem może być pomocna w napadach astmy."
„Mangostan interweniuje w wielu punktach procesu przewlekłego zapalenia oskrzeli i rozedmy. Jego właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne mogą ograniczyć częstość infekcji płuc, tym samym zmniejszając uszkodzenie tej tkanki."
„Niektóre ksantony mangostanu wykazywały właściwości przeciwbakteryjne, np. hamują wzrost MRSA (metycylinoopornego gronkowca złocistego), który jest szczepem bakteryjnym znanym z oporności na farmakologiczne antybiotyki. W jednym z badań naukowych wykazano również, że alfa-mangostyna, beta-mangostyna i garcinon-B silnie hamowały wzrost prątków gruźlicy."
„Ponadto odkryto, że wykazuje właściwości przeciwbakteryjne przeciw Helicobacter pylori."
„Katechiny oprócz silnej aktywności antybakteryjnej, przeciwzapalnej i przeciwutleniającej przypisuje się właściwości antywirusowe, m.in. zdolność hamowania cyklu życiowego ludzkiego wirusa upośledzenia odporności typu 1 (HIV-1)."
Mangostan na szczupłą sylwetkę, cukier i cholesterol w normie
„Ksantony (zawarte w mangostanie), poza innymi korzyściami zdrowotnymi, mogą być również pomocne w procesie odchudzania, zapobiegając w ten sposób wielu problemom ze zdrowiem.”
„Pacjenci przyjmujący mangostan donoszą o następujących korzyściach:
1. obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo oraz 2 godziny po posiłku
2. zwiększenie energii
3. obniżenie łaknienia, a nawet masy ciała
4. niższe zapotrzebowanie na leki hipoglikemiczne
5. zmniejszenie bólu w przebiegu neuropatii cukrzycowej” „Wykazano, że ksantony (np. mangostyna i γ-mangostyna) mogą wspierać leczenie hipercholesterolemii"
Ulga dla jelit
„Mangostan, o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych, jest również stosowany w celu zmniejszenia stanu zapalnego jelit, który jest przyczyną utraty niezbędnych substancji odżywczych i płynów ze stolcem."
Mangostan w stwardnieniu rozsianym i przy infekcjach dróg moczowych
„W patologii SM (stwardnienia rozsianego) współuczestniczą makrofagi, które wytwarzają wolne rodniki, uszkadzające mielinę. Wyciąg z mangostanu ma silne właściwości antyoksydacyjne. Ponadto, ochrona przeciwbakteryjna mangostanu może zapobiec początkowym infekcjom, prowadzącym do rozwoju SM, jak również nawracającym infekcjom dróg moczowych oraz zakażeniom odleżyn u pacjentów z zaawansowaną postacią tej choroby."
Co decyduje o tak genialnym działaniu mangostanu?
Jego skład!
„Mangostan zawiera w znacznych ilościach wiele substancji biologicznie czynnych – witaminy, katechiny i inne klasy polifenoli (potężne antyoksydanty), polisacharydy (o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym) oraz stilbeny.”
„W owocu mangostanu stwierdzono witaminy, w tym dość duże poziomy z grupy B (tiamina, ryboflawina), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (beta-karoten, tokoferole). W popiele, wykazano prawie wszystkie składniki mineralne (potas, sód, wapń, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź)."
„…mangostan jest również bogaty w fitoskładniki zwane KSANTONAMI – stosunkowo nowo poznaną klasę substancji chemicznych. W naturze istnieje ponad 200 ksantonów, a ponad 40 z nich jest obecna w mangostanie – nie tylko w miąższu, ale w całym owocu."
Podsumowanie
„Biorąc pod uwagę właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i obniżające poziom cholesterolu ksantonów, obecnych w mangostanie, można jeszcze podać przykłady wielu innych korzyści, które nauka zna lub jest w trakcie ich odkrywania…"
„Wyciąg ten, bogaty w ksantony o korzystnych właściwościach biologicznych, może utrzymywać w zdrowiu układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy, oddechowy i wydalniczy, jak również wzmacniać funkcje systemu immunologicznego."
„Stwierdzono, że owoce mangostanu mają właściwości uniwersalne i mogą wspomagać leczenie różnych schorzeń. Wśród nich wymienia się takie jak: choroby reumatyczne, przewlekłe bóle, cukrzycę, silną depresję, nadciśnienie tętnicze, objawy klimakterium, bakteryjne infekcje jamy ustnej, alergie. Ponadto podnosi odporność organizmu, hamuje proces starzenia się organizmu, regeneruje organizm w okresie rekonwalescencji, a także wspomaga dietę odchudzającą."
Źródła: dostępne w redakcji
Niniejszy emailing został opracowany wyłącznie dla Członków Sieci CaliVita® International w ramach komunikacji B2B („Business to Business").
Artykuł pochodzi z mailingu firmy CaliVita® International